The Ice Saints 2024 – Wortelsysteem

Mei is waarschijnlijk een van de meest opwindende tuinmaanden. Tenslotte kunnen alle voorgekweekte groenten buiten in de bedden worden gezet en kunnen ook vorstgevoelige gewassen worden gezaaid. Maar eerst komen de IJsheiligen voorbij, de laatste ijzige nachten. Als deze klaar zijn, kun je echt aan de slag in de tuin!

Inhoud
Wat zijn de IJsheiligen?
Wanneer zijn de IJsheiligen in 2024?
Wat kunnen we planten na de IJsheiligen?

Wat zijn de IJsheiligen?

Elke amateurtuinier kent de regel: vóór de IJsheiligen mogen er geen vorstgevoelige planten naar buiten. Hoewel we in april en mei doorgaans zeer warme temperaturen hebben die een echt lentegevoel uitstralen, is er medio mei meestal weer een koudegolf van meerdere dagen, de zogenaamde ijsheiligen.

Deze koudegolf wordt veroorzaakt door de ijskoude lucht van de poolgebieden, die tijdens sterrennachten zelfs vorst op de grond kan veroorzaken. Het is dus een echte doodsklok voor gevoelige groenten en daarom moeten ze absoluut binnen blijven tot het einde van de ijsheiligen.

Deze naam komt ook voort uit het feit dat tijdens de koude meidagen meerdere heiligen tegelijkertijd werden herdacht, die gedurende een lange periode meerdere keren werden gevierd. Zo werd het meteorologische fenomeen gekoppeld aan de heiligen en verschenen de ‘IJsheiligen’. Bovendien waren ze allemaal bisschoppen en martelaren in de 4e en 5e eeuw.

Onthoud dit artikel!

Wanneer zijn de IJsheiligen in 2024?

De IJsheiligen komen ons in 2024 bezoeken van 11 t/m 15 mei. Deze data blijven elk jaar hetzelfde, maar er zijn enkele regionale verschillen. In het noorden, waar de koude poollucht voor het eerst stopt, beginnen bijvoorbeeld de Ice Saints direct op 11 mei. In Zuid-Duitsland begint de koude periode vaak pas op 12 mei.

Related post  3m2? 300m2? Wat is de ideale grootte van uw tuin?

Elke dag wordt een andere heilige gevierd, met als finale Sophia, die we allemaal kennen als Cold Sophie.

11. Mei: Mamertus

12 mei: Pankration

13. Mei: Servaas

14 mei: Bonifatius

15 mei: Sofie

Overigens: de Boerenregel met betrekking tot de IJsheiligen ontstond in een tijd dat de Juliaanse kalender nog van kracht was. Toen deze werd vervangen door de Gregoriaanse kalender, veranderden de data enigszins. De Ice Saints zullen eigenlijk pas een week later plaatsvinden, dat wil zeggen rond 20 mei.

IJsheiligen 2020

Wat kunnen we planten na de IJsheiligen?

15 mei is de deadline. Dan zijn de IJsheiligen voorbij en zou het weer volgens de landbouwregels nu redelijk stabiel moeten blijven. Voor alle tuinliefhebbers: het is tijd om te beginnen met planten!

Gevoelige gewassen zoals tomaten, paprika, aubergines, pompoenen, courgettes en komkommers kunnen nu ook de tuin in. Net als niet winterharde kruiden en zomerbloemen.

Pssst: Als je zeker wilt zijn dat je gevoelige planten niet te vroeg buiten plant, volg dan gewoon mijn zaaischema. Bij elke zaailing noteerde ik wanneer de jonge plantjes buiten geplant kunnen worden – en uiteraard hield ik rekening met de ijsheiligen. Hier kunt u de zaaikalender direct downloaden:

Onthoud: IJsheiligen moeten dienen als een ruwe gids en niet als een vaste regel. De afgelopen jaren zijn heel anders geweest, soms was april of zelfs februari ongelooflijk warm. Laat je niet verleiden om alles vroeg te planten: het kan voorkomen dat de nachtvorst eind mei stopt.

Als je de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten houdt, kun je, afhankelijk van het weer, ook je opstandige kant de vrije loop laten en een beetje van tevoren tomaten enz. Planten. 😉

Related post  Heerlijke groenten waar wij verliefd op worden! - Wortelsysteem

Hoe ga je om met de IJsheiligen? Ik ben blij om van je te horen! 🙂

Leave a Comment