Site icon Smith's Stylish Sanctuary

Maak deze 8 fouten bij het planten van tomaten dit voorjaar niet

De favoriete vruchtgroente ter wereld is ook erg populair bij amateurtuinders; je vindt tomaten in de meeste achtertuinen op alle continenten – maar waarom zien ze er niet altijd gezond en sterk uit? Waarom krijg je er zwarte vlekken op? Waarom mislukken gewassen zo vaak? Het antwoord is dat veel mensen dezelfde fouten maken met deze plant – en de meeste daarvan gebeuren in de lente. En dan is het te laat om ze te corrigeren.

Voor een lange en overvloedige oogst van rode en sappige tomaten later in het seizoen zijn er 8 fouten die je ten koste van alles moet vermijden. Deze plant is behoorlijk kieskeurig en ondanks zijn sterke uiterlijk kan hij delicaat zijn. Weet dus nu wat u moet vermijden en u zult er later geen spijt van krijgen!

Fout 1 – Tomaten planten in slecht gedraineerde, compacte grond zonder enige voorbereiding!

Een veelgemaakte fout bij tomaten is het niet goed voorbereiden van de grond. Deze planten houden van vruchtbare grond en een goede laag compost zal dit voor je oplossen als je de zaailingen verplant. Maar hoe zit het met de afwatering?

Tomatenplanten drinken veel, afhankelijk van hun grootte en type bed kunnen ze wel een hele liter water per dag nodig hebben (4 liter)! Maar als je grond niet erg goed gedraineerd is, of als deze te compact is, blijft deze daar rond de wortels, en kunnen ze schimmels opvangen en/en wegrotten.

In eerste instantie beseft u het misschien niet, maar later in het seizoen zullen uw tomatenplanten verzwakken en zelfs afsterven…

Je kunt de grond bewerken of een decompactor gebruiken voordat je de zaailingen plant, maar dit zal de drainage alleen maar verbeteren in de eerste fase van de groei van je tomaten. Maar je moet ook grof (tuin)zand toevoegen, zodat de grond niet weer in een slechte drainage terechtkomt.

Als uw grond echter uit zware klei bestaat, moet u er gips aan toevoegen, omdat zand de klonten erin eenvoudigweg niet zal splijten.

Fout 2 – Slecht water geven

De tweede en veel voorkomende fout is wat ik “slordig water geven” zou noemen. Ik heb het niet alleen over te veel en te weinig water geven, en ook over het vergeten de dorst van je tomaten te lessen… Ik heb het over de manier waarop je het doet!

Maak deze 8 fouten bij het planten van tomaten dit voorjaar niet - u zult spijt krijgen van nummer 4!  1

Tomaten zijn erg gevoelig voor overmatige vochtigheid en druppels water op hun bladeren en stengels. Als je zwarte vlekken op het blad ziet, en soms ook op de stengels, komt dit vaak doordat er water op spettert.

Dit kan ook schimmelinfecties en schimmels in de hand werken. Geef uw tomaten daarom allereerst geen water van bovenaf, met een gieter of met sproeiers! Nee – ze zijn niet goed voor ze!

Geef je tomaten in plaats daarvan water van onderaf en zorg ervoor dat je geen water op de onderkant van de stengel spettert! Dus als je het handmatig doet, met een gieter, doe het dan langzaam. Uw beste keuze is echter een druppelirrigatiesysteem. Ze zijn goedkoop en flexibel, en je kunt een timer gebruiken om ervoor te zorgen dat ze regelmatig water krijgen.

Fout 3 – Je zaailingen niet verharden voordat je ze verplant

Dit is zo’n veel voorkomende fout dat ik het altijd blijf herhalen: “Hard je tomatenzaailingen altijd uit voordat je ze plant!”

Solanum lycopersicum of, zoals wij het noemen, tomaat, is een plant afkomstig uit Zuid-Amerika, en we kweken hem vaak in veel koudere klimaten. Bovendien groeien zaailingen op in zeer stabiele omstandigheden, of je ze nu koopt of zelf uit zaad kweekt. Als je ze dus naar buiten verplaatst, krijgen ze een schok door temperatuurschommelingen, wind en fel zonlicht.

Wat u moet doen, is uw tomatenzaailingen laten wennen aan zwaardere omstandigheden.

Haal ze eerst 's middags een paar uurtjes uit de kast; maar niet in de volle zon en op winderige plekken; zoek een beschutte plek in de halfschaduw. Doe het dan vier uur, 6 uur, 8 uur, 10 uur…
Het verplanten van tomatenzaailingen begint ongeveer een week voordat je ze daadwerkelijk naar hun nieuwe huis in je moestuin verplaatst…

Fout 4 – Geef uw tomaten niet vroeg steun!

Zodra uw tomatenplanten 30 cm hoog worden, moet u ze gaan ondersteunen, met palen, een latwerk, een kooi of, vooral voor onbepaalde variëteiten, een Florida-weefsel, wat verreweg de beste manier is om ze ‘te houden’. direct. Je kunt er hier alles over vinden.

Als je niet snel handelt, zullen ze niet recht groeien, kunnen ze op de grond gaan leunen (en ziektes krijgen en gaan rotten), en hoe dan ook zul je het later moeilijker vinden om het nog te doen… Verspil dus geen tijd. tijd!

Fout 5 – Vergeet hun neven en nichten te verwijderen!

Dit is ook een veel voorkomende fout… Je tomatenplanten zien er bloemrijk uit, ze zitten vol bladeren, ze worden groot… Maar ze hebben weinig vruchten! En weet je waarom? Je hebt hun sukkels niet verwijderd!

Uitlopers groeien in de oksels van de hoofdstelen, of takken… Ze zijn gemakkelijk te vinden en gemakkelijk af te breken met je vingers, en vraag je af waarom ze zo worden genoemd? Omdat ze de lymfe (dus energie en voedingsstoffen) wegzuigen van de anderen die vruchten dragen.

Maar hier moeten we een onderscheid maken:

  • Bij onbepaalde tomaten moet je alle uitlopers verwijderen, omdat deze weinig of geen vruchten zullen dragen.
  • In plaats daarvan mag u bij bepaalde tomatenvariëteiten alleen de uitlopers onder de eerste bloeiende stengels verwijderen; ze zullen nog steeds vruchten dragen.

Volgende fout…

Fout 6 – De laagste stengels niet wegsnoeien!

Zodra uw zaailing is uitgegroeid tot een kleine volwassene en niet meer de laagste stengels en bladeren nodig heeft om bloemen en fruit te produceren, snoei ze dan af! Je wilt niet dat je planten aan de basis bossig zijn, je wilt dat ze schoon zijn, en daar zijn verschillende redenen voor:

  • Laag gebladerte kan nat worden en ziekten oplopen.
  • Laag gebladerte kan het water geven netjes moeilijk maken.
  • Lage bladeren en stengels onttrekken energie aan het bovenste deel van uw planten, waar deze de meeste vruchten draagt.
  • Laag gebladerte kan nog wat vruchten dragen, maar door hun gewicht raken ze de grond en rotten ze weg!

Houd dus de basis van je tomatenplanten schoon, en daar…

Fout 7 – Niet mulchen aan de basis van uw tomaten

Mulch je tomatenplanten in ieder geval zodra je de zaailingen hebt getransplanteerd! Wacht niet…

Mulchen heeft veel positieve effecten en geen nadelen:

  • Het houdt de grond vochtig en vruchtbaar, waardoor u water en compost bespaart.
  • Het houdt de onderste bladeren van de grond, zodat ze deze niet raken en rotten.

Je kunt elke soort mulch gebruiken voor tomaten, goedkoop stro of droge bladeren zijn prima, maar de meeste tomatenliefhebbers gebruiken houtsnippers, die iets “kostbaarder” zijn en je zou het niet voor andere groenten gebruiken, maar gezien hun zachte vruchten en problemen met de luchtvochtigheid…

Fout 8 – Je hebt je tomaten in de verkeerde richting of op de verkeerde plek geplant!

Tomaten hebben volledig zonlicht nodig, en veel! Anders zullen ze zwakker worden en zullen hun vruchten nooit dat schitterende rood (of paars, ‘zwart’ of goudkleurig, afhankelijk van de variëteit die je kiest) bereiken waar we allemaal van houden. En ook niet zo zoet of voedzaam!

Kweek ze dus op een plek waar ze minimaal 6 uur fel zonlicht per dag krijgen, en nog meer is beter!

Bovendien kunnen tomaten erg groot worden, vooral bij onbepaalde variëteiten, dus je hebt 3 tot 4 voet tussen de rijen nodig (90 tot 120 cm) en 2 tot 3 voet tussen de rijen (60 tot 90 cm). Dit hangt uiteraard af van de variëteit, maar zorg ervoor dat ze zowel zonlicht als ventilatie hebben.

Maar dan is er nog een wasbeerfout… Wat is de richting van je rijen tomaten? Gaat het van oost naar west? Dan krijgen ze niet genoeg zonlicht! Ze moeten in plaats daarvan van noord naar zuid gaan. Op deze manier krijgen ze zowel ochtend- als middagzon.

Ik weet dat je intuïtief misschien denkt: “Maar van oost naar west worden ze blootgesteld aan het zuiden, waar de zon sterker is!” Dat is waar, maar hij blijft daar maar een korte tijd, terwijl hij 's morgens en' s middags je tomatenrijen alleen vanaf de zijkanten verlicht, en de achterste helft blijft de hele dag zonder!

…En een laatste tip…

Hier zijn dus de 8 stiekeme fouten die je koste wat het kost moet vermijden met je tomatenzaailingen en -planten in het voorjaar. Nu ken je ze en weet je ook hoe je ze kunt vermijden, zodat je later een overvloedige oogst van gezond en rijp fruit zult krijgen.

Maar er is nog een laatste tip die ik je wil meegeven… Verplant je zaailingen tijdens de derde fase van de maan! Dit zal ze helpen sterke en lange wortels te ontwikkelen, en dat is wat je in dit stadium met ze wilt. Ze zullen zich snel vestigen en later gezond worden!

Het is geen ‘mythe’ of ‘geloof’; er zijn wetenschappelijke redenen voor, en als je er alles over wilt weten, kijk dan eens ons artikel over maanplanten hier!

Amber Noyes is geboren en getogen in een buitenwijk van Californië, San Mateo. Ze heeft een masterdiploma in tuinbouw behaald aan de Universiteit van Californië en een BS in biologie aan de Universiteit van San Francisco. Met ervaring op een biologische boerderij, onderzoek naar waterbehoud, boerenmarkten en plantenkwekerijen, begrijpt ze wat planten doet gedijen en hoe we het verband tussen microklimaat en plantgezondheid beter kunnen begrijpen. Als ze niet op het land is, houdt Amber ervan mensen te informeren over nieuwe ideeën/dingen die te maken hebben met tuinieren, vooral biologisch tuinieren, kamerplanten en het kweken van planten in een kleine ruimte.

Exit mobile version