Wil je paprika planten? Wat een goed plan! Paprika's zijn er in vele vormen en kleuren en ze smaken ongelooflijk lekker, vooral die uit je eigen tuin – dus laten we aan de slag gaan en ik laat je zien hoe het werkt!
Inhoud
Overzicht: Zo werkt het planten van paprika's
Stap 1: Hoe vind je het juiste type peper?
Stap 2: Geef de voorkeur aan paprika's
Stap 3: Plant paprika's buiten, in containers of in een kas
Stap 4: Zorg voor peperplanten: water geven, bemesten, snijden
Stap # 5: Maak de paprika's winterklaar
Overzicht: Zo werkt het planten van paprika's
Ben je al zenuwachtig en wil je meteen aan de slag? Kijk dus gerust eens, ik heb hier alle stappen kort en bondig voor je samengevat!
Paprika's planten in 5 stappen | Wat is belangrijk? |
Stap #1: Selecteer het type peper | voor buiten of voor een kas? Kleur, vorm, gebruik |
Stap 2: Geef de voorkeur aan peperplanten | Plantenlamp, warmte |
Stap #3: Plant de paprika's buiten, in een pot of in een kas | verharding, bemesting |
Stap 4: Zorg voor peperplanten | water, bemesten, snijden |
Stap # 5: Maak de paprika's winterklaar | bij 10°C of 20°C |
Tuinieren is zelden hectisch, maar veel planten moeten op specifieke tijdstippen worden gezaaid. Download mijn zaaikalender om te voorkomen dat u belangrijke data mist! Zo ziet u in één oogopslag welke werkzaamheden wanneer in de tuin gedaan moeten worden en kunt u met een gerust hart beginnen met tuinieren!
Stap 1: Hoe vind je het juiste type peper?
Er zijn veel verschillende soorten paprika's en het is niet eenvoudig om er één of twee te kiezen! 😉 Om het je makkelijker te maken, kun je jezelf deze vragen stellen:
Waar moet ik mijn paprika's planten?
Als je geen kas hebt, kun je het beste een peperplant voor buiten gebruiken. Ook ‘Rote Augsburger’, ‘Neusiedler Ideal’ of ‘Pantos’ produceren buiten veel heerlijk fruit!
'Yolo Wonder' gedijt ook buiten en voelt zich bijzonder prettig in de beschutte teelt. Deze peperplant kan ook in een pot aan de zuidmuur van het huis geplaatst worden.
Welke kleur en vorm hebben de vruchten?
Er zijn groene, gele, oranje, rode en bruine pepervruchten en deze kunnen groot of klein zijn, langwerpig of blokvormig met dikke wanden. Ze smaken zoet en sappig of kruidig en pittig. Je moet de paprika's planten die je het lekkerst vindt!
Psst: Mocht je ook geïnteresseerd zijn in tomaten, dan heb ik hier mijn favoriete tomatensoorten voor je opgeschreven!
Hoe moet ik paprika gebruiken?
Ben je van plan je paprika's voornamelijk rauw te eten? Wil je ze koken, op een pizza eten of mini-paprika's beleggen met roomkaas? Er zijn zoveel opties! Yam!
Stap 2: paprika's de voorkeur geven aan
Paprikaplanten hebben veel warmte nodig en hebben een lange groeiperiode. Daarom kun je paprika's het beste binnenshuis kweken. In februari is het zover: je pakt je zakjes zaad in en zaait ze in potgrond. De optimale temperatuur voor het ontkiemen van paprika’s is 22°C, maar als de planten eenmaal ontkiemd zijn, moet je ze wat koeler houden.
Vervolgens moet je de zaden altijd goed vochtig houden; ze mogen in geen geval uitdrogen! Te veel water is echter ook niet goed: schimmelmuggen vinden daar ideale leefomstandigheden en kunnen uw jonge planten flink beschadigen.
Zodra de eerste groene puntjes verschijnen, plaatst u uw beschermde dieren onder een plantenlamp. Alleen op de vensterbank krijgen ze niet genoeg licht en worden het lange, zwakke, lichtgroene exemplaren – en dan wil je een donkergroene, gedrongen en sterke peperboom!
Als uw planten twee echte bladeren hebben, zet deze dan vast: elk van hen heeft dan een eigen pot en kan dan onder het rustgevende licht van de planten worden geplaatst.
Stap 3: Plant paprika's buiten, in containers of in een kas
Half mei, na de IJsheiligen, kunnen je groene vrienden op pad om de grote wereld te ontdekken: afhankelijk van de variëteit kunnen ze naar het bloembed, de pot of de kas gaan. Zet de potpaprikaplanten op een beschutte, zonnige plek.
Voordat je ze in het wild vrijlaat, moet je ze geleidelijk aan de zon laten wennen! Omdat je tere, groene vrienden anders ernstig verbrand zouden raken en zouden stoppen met groeien door de shock.
In mijn artikel Tomaten goed planten en afharden laat ik je zien hoe je je peperplanten kunt afharden, zodat ze gemakkelijk bestand zijn tegen weer en wind.
Dus het wordt serieus: laten we wat paprika's planten! Je graaft een plantgat en legt daar je paprika’s in. Vul vervolgens met rijpe compost en ondersteun de plant met een stok om omvallen te voorkomen. De stengel je knoopt vast met een touwtje stevig op de stengel. De plantafstand voor paprika's bedraagt ongeveer 50 x 60 cm.
Als je nu niet alleen paprika’s, maar veel meer groenten wilt kweken en een beetje zelfvoorzienend wilt worden, volg dan mijn online cursus ‘Maak een moestuin’! Ik laat je zien hoe je zonder veel moeite een grote oogst binnenhaalt en veel plezier beleeft in de tuin! 🙂
Stap #4: Zorg voor peperplanten: water geven, bemesten, snee
Ook al staan ze nu op de juiste plek, de peperplanten hebben jouw aandacht nodig!
Aan de ene kant moet je ze regelmatig van water voorzien. Om te voorkomen dat het water te snel verdampt, kun je ze het beste mulchen met houtsnippers.
Als zware eters ontvangen paprika's graag regelmatig kunstmest. Je kunt een organische vloeibare meststof voor groenten gebruiken of je kunt brandnetelmest maken.
Een eindeloos debat onder tuinders draait om de grootte van peperplanten! Je kunt je paprika's maximaliseren zoals je dat met tomaten zou doen, en alleen de bloemen en het fruit achterlaten die zich op de hoofdstam vormen. De plant concentreert zijn energie dan vooral op de ontwikkeling en rijping van de vruchten en niet op de bladeren.
Door het verdunnen kan de lucht ook beter circuleren en wordt voorkomen dat ziekten en plagen zich gemakkelijker verspreiden.
Soms heb ik mijn peperplanten maximaal benut, soms niet, en eerlijk gezegd heb ik het verschil niet kunnen zien. Hier is echter een foto (met tomaten als voorbeeld) die je zal helpen hebzucht te herkennen. Door te knijpen breek je de zijscheuten.
Paprikavruchten zijn rijp als de kleurverandering van groen naar de kleur van het betreffende ras voltooid is. Maar je kunt je paprika’s op elk moment oogsten, ook als ze nog groen zijn. Dan smaakt het gewoon een beetje zuur en bitter in plaats van aromatisch en zoet.
Stap # 5: Maak de paprika's winterklaar
Paprika's zijn eigenlijk meerjarige planten, maar hebben zoveel warmte nodig dat ze bij een temperatuur van 5° Celsius beginnen te bevriezen. Als je klaar bent met het oogsten van de paprika's, kun je je peperplant overwinteren in plaats van hem te composteren!
En het gaat zo:
In de herfst, als de buitentemperatuur slechts 5° Celsius is, haal je ze in huis en houd je ze koel en helder (rond de 10°) of warm en helder (bij kamertemperatuur).
Je peperplanten hebben niet veel water of kunstmest nodig, zeker niet op een koele plek. Pas in maart, als de dagen weer langer worden, kunt u uw peperboom liefdevol uit de winterslaap halen door hem regelmatig opnieuw te bemesten en water te geven.
Dit geeft uw peperplanten een voorsprong omdat ze direct bloemen en fruit kunnen gaan produceren en niet van zaadje naar gevestigde peperplant hoeven. 😉 Meestal draagt een peperboom in het tweede jaar zelfs meer vrucht dan in het eerste jaar.
Het planten en verzorgen van paprika's is niet moeilijk als je de kleine bevriezing een zo warm en zonnig mogelijk plekje geeft. En de ter plaatse geteelde paprika's hebben simpelweg een onvergelijkbare smaak! Ga dus snel verder met de zaadzakjes – en vergeet niet vooraf snel de zaaikalender te downloaden, zodat je precies weet wanneer het juiste moment is! 😉
Als je nu andere soorten groenten wilt kweken, lees dan hier verder:
Tomaten planten: stap voor stap dromen van tomaten!
Komkommers planten, kweken en oogsten – volledige instructies!
Pompoen planten – de complete gids van zaaien tot oogsten!
Welke soorten heb je bij het planten van paprika's? Ik kijk er naar uit van u te horen!
Dit artikel bevat reclame voor de Wurzelwerk online winkel.