Lente – wat een heerlijk seizoen! De eerste bloemen, de zaailingen, vogels… ze verschijnen allemaal in je tuin, net als veel afval! Je hebt gesnoeid, je hebt oude bladeren verwijderd, je bent begonnen met het eerste wieden, en hoe zit het met alle boomstammen en stukjes hout die door de winter zijn beschadigd? Wat kun je doen met al dit ‘puin’ van het goede seizoen? Nou ja, recyclen natuurlijk!
In een goed beheerde tuin gaat niets verloren, vooral als je streeft naar zelfvoorziening, of in ieder geval zoveel mogelijk wilt recyclen en geld wilt besparen! Het meeste van wat u misschien als ‘nutteloos’ beschouwt, kan u daadwerkelijk helpen bij uw tuinieren, zolang u maar de ‘volgende functie’ ervan in uw tuin kunt zien. En ik heb een paar ideeën voor je – eigenlijk 10…
1: Gerecycleerde mulch
De eenvoudigste manier om tuinafval te gebruiken is door er mulch van te maken. Eigenlijk kan bijna alles worden gebruikt voor mulchen (inclusief plastic, in theorie, maar dat is niet goed voor het milieu). Oude bladeren en houtsnippers zijn de eerste die in je opkomen, maar er is meer…
Heb je nieuw tuingereedschap gekocht en ze zijn binnen Kartonnen dozen? Ze vormen uitstekende mulch!
Heb je je bedden bewerkt en geharkt en heb je een stapel steentjes en steentjes over? Raad eens, ze kunnen een decoratieve mulch worden voor vetplanten of andere decoratieve soorten.
Heb je gesneden droge takken en dode stengels? Snijd ze in stukken en verdeel ze over je groentebedden, als mulch natuurlijk!
Afhankelijk van hoeveel afval je hebt, kun je dat krijgen verschillende soorten mulch voor verschillende delen van uw tuin, bijvoorbeeld houtsnippers voor uw bloembedden en bladeren en stengels voor uw groentetuin. Dat bespaart je wat geld en houdt je grond vruchtbaar.
2: Vul uw composthoop aan met lenteafvalmateriaal
In het voorjaar zul je veel compost gebruiken, dus het is ook tijd om deze aan te vullen. Voor koude compostering kunt u gratis gebruik maken van een mengsel van “bruin en groen” of koolstof en stikstof. Voor warme compostering moet je specifiek zijn. Maar omdat we ons leven in deze drukke tijd van het jaar niet ingewikkeld willen maken…
Vul een koude composthoop aan of start dezehet zal binnen een paar maanden (6 tot 12) klaar zijn, of versnel het met een activator, zoals brandnetelmaceraat, wat mest, enz.
En maak je nu geen zorgen over het verwijderen van de stukjes draad en plastic! Doe het als de compost klaar is, dan liggen ze er nog en is het veel makkelijker! Zo reinigt u uw tuin ook nog eens van ongewenste en vervuilende materialen.
3: Bladvorm maken
Bladschimmel is uitstekend om de vruchtbaarheid terug in uw land te brengen! Het wordt erg populair bij biologische tuinders en het is een vrij recente ontdekking. Maar het is zo gemakkelijk te maken dat het zonde is om al het blad dat je in de lente verzamelt te verspillen!
De goedkoopste en gemakkelijkste manier om het te maken is met een vuilniszak – ja, die zwarte die je gebruikt voor afval!
- Vul de zak met dode bladeren.
- Bevochtig het, idealiter met een spuitfles en elke laag van 15 cm, of je kunt de bladeren daarna door elkaar mengen.
- Verzegel het.
- Gaten plaatsen in de vuilniszak voor ventilatie.
- Controleer elke maand voor vochtigheid en voeg indien nodig wat spuitwater toe.
Als je ziet dat zich witte schimmeldraden vormen, is je bladvorm klaar voor gebruik!
4: Verander het in as – en verbeter uw bodem!
Nog een heel eenvoudige manier om tuinafval, vooral hout, te recyclen is het te verbranden en er as van te maken. Het is een concentraat van mineralen en je kunt het in kleine doseringen gebruiken om de bodem te verbeteren, maar ook om je composthoop te verrijken.
Bladeren zijn hier niet ideaal voor, ze zijn beter bruikbaar (compost, bladvorm etc.), maar droog hout dat je krijgt door het snoeien, oude boomstammen die door de winter vernield zijn, palen die niet meer staan zijn gewoon perfect!
5: Voed uw dieren
Als u tuindieren heeft, zoals kippen, konijnen, maar ook geiten etc., een bosje vers gemaaid gras en bladeren na de lange wintermaanden, waar ze zich voornamelijk met droogvoer voedden is echt welkom. Het zal ook helpen versterken hun immuunsysteemdie in dit stadium vitamines nodig heeft.
Zorg ervoor dat je het ze binnen de dag geeft (inclusief het wieden), zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. En misschien vinden ze er wel wat kleine rupsjes en andere eiwitrijke insecten in.
6: Vloeibare meststoffen maken
Zowel vers gemaaid gras als bladeren zijn uitstekend geschikt om vloeibare meststoffen van te maken, omdat ze in dit stadium erg rijk zijn aan stikstof, en je wilt dit niet verspillen, omdat het meeste ervan in de atmosfeer terechtkomt!
Er zijn veel manieren om stikstofrijke vloeibare meststoffen te maken van vers gemaaid gras en bladeren, dus ik zal je een simpele geven.
- Gebruik een grote container, met deksel.
- Vul het tot 2/3 met het gehakte gemaaid gras of de bladeren.
- Plaats een steen of baksteen erop om ze ingedrukt te houden.
- Bedek het met water (regenwater als je kunt)
- Verzegel het.
- Roer het regelmatig en wacht 3 tot 5 weken.
Je kunstmest is klaar! Verdund één deel kunstmest met tien delen water om uw planten te voeden.
7: Gebruik stengels en takken voor het uitzetten
De lente is planttijd, en binnenkort heb je stokken nodig voor je tomaten, erwten enz. Dus waarom zou je dure exemplaren kopen als je een paar rechte, harde stengels en takken in je “afvalhoop” hebt liggen?
Zorg er wel voor dat de stengels en takken die u gebruikt dat zijn redelijk recht en sterken steek ze eenvoudig als paaltjes in de grond als je ze nodig hebt.
8: Maak een vlechthek
Heeft u last van herten? Kijk in het “puin” van je lentetuin en kies lange en flexibele takken en stengels, en als er stekels en doornen aan zitten, nog beter!
Steek gewoon palen in de grondongeveer 3 tot 4 voet uit elkaar (90 tot 120 cm), en dan Zwaai de takken en stengels er horizontaal inen je hebt een volledig functioneel vlechtwerkomheining!
Acaciahekken zijn echt traditioneel in de oude landbouw, ze zijn snel te bouwen, goedkoop en gaan ongeveer een jaar mee.
9: Bouw hekjes
Om een latwerk te bouwen, moet je rechte en sterke takken en stokken kiezen. Bamboe is ideaal, maar andere planten bieden je ook goed materiaal.
Laat je creatieve sappen dan de vrije loop met de vorm en grootte van je latwerk, waar je decoratieve of vegetarische klimplanten kunt kweken, van clematis tot erwten en komkommers. Als de kwaliteit van het hout slecht is, gebruik het dan gewoon voor eenjarige planten en reserveer in plaats daarvan stringere structuren voor vaste planten.
10: Bouw een schuilplaats voor kever en lieveheersbeestjes
Wat kun je doen met die oude boomstammen en takken die in de winter bijna zijn weggerot? Eenvoudig, stapel ze op tot een piramide en maak een schuilplaats voor kevers en lieveheersbeestjes! Deze insecten zijn erg nuttig voor tuinen en leggen graag eieren en herstellen zich van koud weer.
Het is een eenvoudig maar zeer nuttig gebruik van uw tuinafval, en u kunt er creatief mee zijn, en gaandeweg zelfs “extensies” toevoegen, en uw bloemen en groenten zullen u zeer dankbaar zijn voor deze kleine moeite.
Kies een beschutte ligging, tegen wind en zonlicht, in een hoek, en je zult een tuin hebben die bloeit met kleine kevers.
Een laatste woord: wat u NIET moet doen met uw lentetuinafval
Je kunt gras en bladeren laten rondslingeren en je tuin zal er alleen wat slordig uitzien. Maar laat geen boomstammen en takken op de grond achter: hun afbraak maakt gebruik van stikstof, die het uit uw bodem haalt, waardoor deze verarmt.