Bloemkool kan een lastige groente zijn om te kweken, dus het kan verwoestend zijn als je harde werk wordt bezoedeld door zwarte vlekken. Wat betekenen deze zwarte vlekken? Hoe kun je er vanaf komen?
Er zijn verschillende redenen waarom uw bloemkool zwarte vlekken kan hebben. Veel schimmelziekten, zoals Blackleg, Alternaria-bladvlekken, ringvlekken, valse meeldauw of witte schimmel kunnen donkere laesies op de bladeren of hoofden veroorzaken.
Zelfs als u uw bloemkool al heeft geoogst, kan deze nog steeds last hebben van oxidatie of schimmel in uw koelkast.
Gelukkig kun je dit probleem oplossen en is de bloemkool nog steeds eetbaar.
Blijf lezen om te leren hoe u kunt identificeren met welk probleem u te maken heeft, hoe u uw bloemkooloogst kunt redden en enkele tips om zwarte vlekken in de toekomst te voorkomen.
Schimmelziekten zijn de belangrijkste oorzaak van zwarte vlekken op bloemkool
Er zijn verschillende schimmels die uw bloemkool kunnen infecteren, wat resulteert in zwarte vlekken. Bodemschimmels zitten in de bodem en kunnen tijdens een regenbui op het gewas terechtkomen.
Sporen kunnen ook door de lucht worden verspreid en door de wind in uw tuin worden gebracht of van de ene plant naar de andere worden geblazen.
Wanneer de weersomstandigheden koel en vochtig zijn, zullen schimmels zich aan het gebladerte van de plant hechten en de plant infecteren via laesies in het weefsel.
De meeste schimmels gedijen bij temperaturen tussen 15°C en 21°C (59-70°F). Als de omstandigheden vochtig en koel blijven, kunnen schimmels snel van plant naar plant overgaan en je hele gewas infecteren.
Schimmels kunnen zich ook aan uw tuingereedschap hechten en van plant naar plant worden vervoerd. Zorg er dus voor dat u uw apparatuur, zoals scharen en schoppen, schoonmaakt nadat u met zieke planten hebt gewerkt.
Er zijn een aantal schimmelziekten die zwarte vlekken op uw groeiende bloemkool kunnen veroorzaken.
Sommige beschadigen de bladeren, terwijl andere de koppen infecteren. U moet elke schimmel onderscheiden aan de hand van bepaalde verklikkers, zodat u weet met welk probleem u te maken heeft.
De schimmels die zwarte vlekken op bloemkool veroorzaken zijn:
Laten we eens kijken hoe u elke ziekte kunt identificeren, plus manieren om schimmelziekten te voorkomen en uw bloemkool veilig te houden.
Zwartbeen
Blackleg, ook wel stamkanker genoemdtast de stengels en bladeren van de bloemkoolplant aan. Bladschade wordt meestal geïdentificeerd door meestal vuile witte gebieden bedekt met kleine zwarte vlekken en vergelende bladeren.
Laesies op de stengel kunnen verschillende tinten bruin zijn, opnieuw vergezeld van kleine zwarte vlekjes in de getroffen gebieden.
De zwarte vlekjes zijn heel klein en soms alleen zichtbaar met een vergrootglas, en er sijpelt vaak een roze vloeistof uit de vlekjes.
Blackleg kan ervoor zorgen dat de stengels van jonge zaailingen verschrompelen en afsterven. Als de plant volwassen wordt, kunnen zich kankers vormen die vaak de stengel beschadigen, waardoor de bloemkool sterft.
Blackleg kan van seizoen tot seizoen sluimerend in de grond blijven en kan ook door de lucht reizen van plant naar plant.
Zaden van slechte kwaliteit kunnen ook besmet zijn met blackleg, zodat je planten gedoemd zijn voordat ze zelfs maar beginnen te groeien.
Hier is een zeer gedetailleerd artikel over zwartpoot in canoladie veel overeenkomsten vertoont met geïnfecteerde bloemkool.
Blackleg wordt vaak verward met Wirestem (Rhizoctonia solani), dat erg op elkaar lijkt, maar geen zwarte vlekken in de laesies heeft.
Alternaria bladvlek
Alternaria brassicae en Alternaria brassicicola Zoals de meeste schimmels houdt Alternaria-bladvlek van koel weer, maar hij kan ook warmere temperaturen verdragen.
Het ideale bereik is 15,6 °C tot 25,6 °C (59 °F-78 °F) en gedijt goed in vochtige omgevingen. Het creëert doelvormige vlekken op de bladeren met bruine verzonken middelpunten omgeven door gele halo's.
Alternaria infecteert ook de bloemkolen zelf en veroorzaakt zwarte vlekken. Individuele knoppen, of wrongel, worden zwart en kunnen zich vaak verspreiden en grote delen van het hoofd infecteren.
De laesies zijn meestal oppervlakkig en het geïnfecteerde gebied kan worden afgesneden zodat de kop nog steeds eetbaar is.
Ringvlek
Mycosphaerella brassicicolaring Spot heeft geen invloed op de kop zelf, maar de bladschade wordt vaak verward met Alternaria-bladvlek. Ringspotlaesies zijn grijze concentrische ringen met kleine zwarte of witte vlekken.
Hoewel dit meestal niet dodelijk is, zullen ringvlekken de ontwikkeling remmen en de groei van uw plant vertragen, wat in korte groeiseizoenen zeer problematisch kan zijn.
Valse meeldauw
Hyaloperonospora parasiticaValse meeldauw kan op elk moment van de groei bloemkool en andere koolsoorten infecteren. De sporen verspreiden zich door de lucht, hoewel ze in de grond kunnen overleven, en er is vocht nodig om zich aan de bladeren te hechten.
Valse meeldauw herken je aan de verkleurde plekken aan de bovenkant van de bladeren en een witte, pluizige groei aan de onderkant.
Ernstig geïnfecteerde bladeren kunnen verwelken en afvallen. De bloemkool zelf kan ook besmet zijn en de individuele knoppen (of wrongel) kunnen zwart worden, of de hele onderkant van de roosjes kan een zwarte beschimmelde groei vertonen.
Witte Schimmel
Sclerotinia sclerotiorum en Sclerotinia minor. Hoewel deze schimmel geen zwarte vlekken veroorzaakt, laat hij wel zwarte peulen achter. Deze schimmel bedekt laesies met een donzige witte schimmel.
Als je de schimmel laat voortbewegen, produceert hij zwarte sclerotische (dicht opeengepakte voedselvoorraden voor de schimmels) die ongeveer zo groot zijn als een rijstkorrel in de witte schimmel.
Schimmel kan meerdere jaren in de grond overleven, dus vruchtwisseling is erg belangrijk.
Kun je nog steeds geïnfecteerde bloemkool eten?
In de meeste gevallen is bloemkool die besmet is met zwarte vlekken nog steeds eetbaar. Je kunt de geïnfecteerde bladeren weggooien en eventuele gevlekte roosjes kunnen worden bijgesneden.
Valse meeldauw kan de grootste schade aan de kop zelf veroorzaken, en tenzij de hele kop is vervormd, kunnen de geïnfecteerde gebieden worden verwijderd en kan de kop worden gegeten.
Hoe schimmelziekten bij bloemkool te voorkomen
De beste manier om zwarte vlekken op uw bloemkool te voorkomen, is door te voorkomen dat schimmels ooit een voet in uw tuin of veld zetten. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat schimmels uw tuin infecteren:
1: Kweek ziekteresistente variëteiten
Als u weet dat uw tuin vatbaar is voor bepaalde schimmels, kweek dan bloemkoolvariëteiten die resistent zijn tegen de ziekten. De meeste gerenommeerde zaadbedrijven zullen vermelden welke variëteiten ziekteresistent zijn.
2: Geef geen water met sproeiers
De meeste schimmel hecht zich aan de bladeren als deze nat zijn, dus geef de grond water in plaats van de plant. Bovengrondse waterers, zoals sproeiers, laten de bladeren weken en kunnen verontreinigde grond op het gebladerte spatten.
Een veel betere optie zijn soaker-slangen die water op de grond sijpelen. Ze leveren ook rechtstreeks water aan de wortels en helpen waterbehoud door de verdamping te verminderen.
3: Ruimte uit planten
Schimmels houden van koele, vochtige omstandigheden. Als je planten dicht bij elkaar plaatst, creëer je een omgeving die lucht en zonlicht buitensluit en vocht vasthoudt. Plaats je planten dus ruimer zodat zonlicht en lucht onder het gebladerte kunnen doordringen om het gebied op te warmen en te drogen.
Zorg ervoor dat de bloemkool minimaal 45 tot 60 cm uit elkaar staat.
4: Gewasrotatie
De meeste schimmels kunnen enkele maanden, soms meerdere jaren, in de bodem overleven. Plant bloemkolen niet gedurende 3 tot 4 jaar op hetzelfde perceel om ervoor te zorgen dat de ziekteverwekkers afsterven.
Vergeet niet dat bloemkolen deel uitmaken van de brassica-familie, dus je wilt ook voorkomen dat er kool, mosterd, broccoli en andere koolsoorten in dat gebied worden geplant.
5: Geïnfecteerde planten ruimen
Als uw bloemkool toch ziek wordt, verwijder dan onmiddellijk alle geïnfecteerde bladeren. Als de ziekte echt heeft toegeslagen, verwijder dan de hele plant.
Gooi geïnfecteerd gebladerte niet in de compost, omdat de hitte van het composteringsproces mogelijk niet voldoende genoeg is om de ziekteverwekkers te doden.
Verwijder in plaats daarvan de zieke planten volledig uit uw tuin of verbrand ze.
5: Metgezel planten
Gezelschapsplanten is de praktijk waarbij twee gewassen samen worden gekweekt, zodat ze elkaar wederzijds ten goede komen.
Probeer bijvoorbeeld knoflook of andere alliums bij uw bloemkool te kweken, omdat deze veel zwavel bevatten, wat een natuurlijk fungicide is.
Een ander voordeel van combinatieplanten is dat het plagen en ziekten ‘verwart’. Door meerdere gewassen samen te telen, is de kans kleiner dat een schimmel die van bloemkool houdt zich vastzet als er bieten of bonen (om er maar een paar te noemen) tussen groeien.
Goede gezelschapsplanten of bloemkool zijn onder meer dille, munt, kamille, rozemarijn, salie, alliums, bonen, bieten, komkommers, radijsjes, wortels, selderij, sla, spinazie
Vermijd het planten van bloemkool in de buurt van nachtschade (tomaten, aardappelen, aubergines, paprika's), omdat deze de grond te zuur maken voor bloemkool, winterpompoen en aardbeien.
Schimmel in bloemkool behandelen
Maar wat kunt u doen als een schimmel zich al in uw bloemkoolgewas heeft gevestigd? Voordat u een fles gevaarlijke chemische fungiciden pakt, kunt u een van deze natuurlijke, zelfgemaakte schimmelbehandelingen proberen:
Donkere vlekken in opslag
Misschien is uw bloemkooloogst met een smet het groeiseizoen doorgekomen. Maar nu het in je koelkast staat, beginnen er kleine zwarte vlekjes op te vormen! Wat gebeurt er? Wat moeten we doen?
Je bloemkool heeft waarschijnlijk last van oxidatie of begint te schimmelen.
Deze komen beide het meest voor bij bloemkool die al lang bewaard is, dus waarschijnlijker bij bloemkool uit de winkel, maar het kan ook met je eigen producten gebeuren.
Oxidatie
Oxidatie is het resultaat van blootstelling aan licht en lucht, vergelijkbaar met hoe een plakje avocado of een stukje appel bruin wordt als je het snijdt en op de kast laat liggen.
Bovendien zorgt condensatie er vaak voor dat het vocht zich op het hoofd nestelt, dus probeer het overtollige vocht in de koelkast van het hoofd te houden.
Oxidatie veroorzaakt kleine bruine of zwarte vlekken op de toppen, of wrongel (dit zijn de kleine individuele balletjes die door de hele keuken stuiteren als je deze snijdt).
Ze beginnen vaak als individuele knoppen die lichtbruin worden, maar ze kunnen zwart worden en zich zelfs verspreiden naar hele roosjes.
Kun je geoxideerde bloemkool eten?
Ja! Geoxideerde bloemkool is perfect eetbaar, hoewel de bruine of zwarte vlekken misschien niet de beste smaak hebben, vooral als ze groot zijn.
Schraap de donkere plekken voorzichtig weg met een scherp mes of snij grote delen weg.
Oxidatie is echter het begin van verval. Als de plekken papperig worden en een vieze geur verspreiden, zijn ze gaan rotten.
Je kunt de rotte stukken waarschijnlijk nog steeds verwijderen, maar als het aangetaste deel het grootste deel bedekt, is het veiliger om de bloemkool weg te gooien.
Zwarte schimmel
Soms zijn de donkere vlekken op je bloemkool eigenlijk zwarte schimmel en geen oxidatie. Je kunt zwarte schimmel gemakkelijk herkennen aan het enigszins vage uiterlijk.
Kun je bloemkool eten die is beschimmeld?
Als de beschimmelde plekken nog steeds erg klein zijn, verwijder ze dan net als geoxideerde bloemkool en was ze vervolgens grondig.
Als de zwarte schimmel echter grote delen van het hoofd heeft geïnfecteerd, is het veel veiliger om deze weg te gooien. Zwarte schimmel kan uiterst gevaarlijk zijn als in grote hoeveelheden ingenomen.
Conclusie
Of het nu wit, geel of paars is, een gezonde bloemkoolkop die uit het dichte gebladerte tevoorschijn komt, is een lust voor het oog.
Maar na wekenlang geduldig cultiveren is het jammer als het perfecte hoofd bezoedeld wordt door lelijke donkere vlekken.
Met goed tuinbeheer en een natuurlijk fungicide in de aanslag kunt u deze ziekten bestrijden en uw bloemkool gezond en sterk laten groeien.
Amber Noyes is geboren en getogen in een buitenwijk van Californië, San Mateo. Ze heeft een masterdiploma in tuinbouw behaald aan de Universiteit van Californië en een BS in biologie aan de Universiteit van San Francisco. Met ervaring op een biologische boerderij, onderzoek naar waterbehoud, boerenmarkten en plantenkwekerijen, begrijpt ze wat planten doet gedijen en hoe we het verband tussen microklimaat en plantgezondheid beter kunnen begrijpen. Als ze niet op het land is, houdt Amber ervan mensen te informeren over nieuwe ideeën/dingen die te maken hebben met tuinieren, vooral biologisch tuinieren, kamerplanten en het kweken van planten in een kleine ruimte.