Site icon Smith's Stylish Sanctuary

Legendes delen ontwerpinzichten – Nieuws over keuken- en badkamerontwerp

49

LAS VEGAS — 'Legende' is geen omschrijving die Christopher Peacock of Mick de Giulio gemakkelijk accepteren. Maar aan Richard T. Anuszkiewicz, wiens eigen bliksemcarrière in keukenontwerp diep wordt gerespecteerd, en aan honderden designprofessionals die hun paneldiscussie hielden op de recente Kitchen & Bath Industry Show in Las Vegas – die werd aangekondigd als ‘The Legends of Kitchen Design” – de term past.

Beide mannen zijn mondiale designleiders met wereldwijde aanhang. Tegenwoordig reikt hun werk veel verder dan hun wijdverbreide klantenkring. Beiden ontwerpen producten en lenen hun naam aan die producten voor onder meer bedrijven als Kohler en SieMatic. Peacock en de Giulio worden alom gecrediteerd voor het verheffen van keukenontwerp tot waar het nu is: een aparte discipline en hoge kunst binnen de wereld van woningontwerp. Hun baanbrekende ontwerpideeën hebben een generatie ontwerpers beïnvloed en zijn te zien in duizenden keukens over de hele wereld.

Tegelijkertijd is Anuszkiewicz, begin dertig, een ontwerpkracht van de natuur. Zijn rijk gedetailleerde en luxe keukenontwerpen voor Monogram en anderen hebben verschillende best-in-show-prijzen van KBIS gewonnen.

Onmiddellijk na hun paneldiscussie over de KBIS Next Stage, Keuken- en badkamerontwerpnieuws vroeg het trio naar hun vroege ontwerpinvloeden, hun huidige bronnen voor ontwerpinspiratie, evenals hun filosofieën over het bouwen van ontwerpteams die belast zijn met het uitvoeren van hun ontwerpvisies. (Een volledig transcript van het interview, inclusief foto's van hun werk, kan worden bekeken op KitchenBathDesign.com.)

Formatieve ontwerpinvloeden

Pauw: Opgroeien in Engeland is waar het voor mij vandaan komt. Ik was omringd door oude dingen. Ik ging naar een school die heel oud was. De eetzaal was groots en had houten panelen. De kerk waar mijn ouders naartoe gingen was ook heel oud. Die plaatsen informeerden mij over het soort werk dat ik nu doe. Schaal en proportie zijn erg belangrijk (in klassieke architectuur). Dus ik kijk naar iets en het voelt goed of niet. Een van mijn eerste banen was ook werken voor het ontwerpbureau van Terence Conrad in Londen, in zijn meubelwinkel. Ik werd gewoon ondergedompeld in ongelooflijk ontwerp en ongelooflijke productontwikkeling. En al deze dingen maakten destijds een enorme indruk.

door Giulio: Ik denk aan veel designhelden. Een daarvan was (fotograaf) Richard Avedon. Ik was waarschijnlijk in mijn tienerjaren, maar zag alleen maar enkele van de foto's die hij zou maken, foto's van Rose Kennedy, Jackie Kennedy, en het vastleggen van de essentie van mensen. Andere mensen zijn onder meer Giorgio Armani. Ik heb hem al vroeg in mijn carrière op de voet gevolgd en hem als het ware vergeleken. Het ging om het niveau van uitmuntendheid dat hij uitstraalde. Hij was een sectorverstoorder. Hij bracht stijl en mode naar een totaal andere arena. De Beatles hadden echt een ongelooflijke invloed in termen van hun eigen evolutie, beginnend bij de bubblegum-popsongs tot enkele van de meer verfijnde nummers later in hun carrière. Het was gewoon het idee van orkestratie, gelaagdheid en contrapunten. Ik werd erg geïnspireerd door dat idee. Sommige van mijn beste inspiratiebronnen kwamen dus echt van buiten de ‘industrie’. Ze hielpen me het waarom van design te begrijpen en het waarom van hoe ontwerpers dachten. Het heeft mij enorm geïnspireerd om anders te denken in wat we doen.

Anuszkiewicz: Voor mij ben ik altijd gefocust geweest op deze wereld van keuken- en badkamerdesign. En ik zit hier met twee mensen die ik al lang bewonder en waar ik naar opkijk en die een inspiratiebron zijn geweest tijdens mijn carrière. Mick's gevoel om echt naar de wereld om ons heen te kijken en te beseffen dat je door zoveel dingen geïnspireerd kunt worden. Als kunstenaar heb ik altijd opgekeken en bewonderd naar het werk van (kledingontwerper en kunstenaar) Virgil Abloh. Ik hou zeker van de popcultuur. Virgil maakte zo'n impact op de mode- en kunstwereld. Ik heb een citaat van hem gebruikt dat te zien is in de Monogram-tentoonstelling van dit jaar. “Alles wat ik doe, is voor mijn 17-jarige zelf.” Ik heb van jongs af aan over deze projecten en mijn doelen en ambities nagedacht. En ik had altijd de drive om het te doen. Dus dat is een quote die mij erg aanspreekt.

De vooruitgang van keukenontwerp

Pauw: Toen ik begin jaren negentig voor het eerst in de branche kwam, waren de keukens erg gedecoreerd en overdreven. Er was veel filigraan en lijstwerk bovenop lijstwerk. En dat werd als mooi en charmant, schilderachtig en aangenaam beschouwd. Opeens werd die blik van zich af geschud. Alles werd een stuk schoner. En eerlijk gezegd werden witte keukens een ding, en dat was iets waar ik echt voor pleitte. Het was een complete reactie op het beu zijn van het zien van overdreven ingerichte kamers. Ik wilde gewoon iets eenvoudigs om mee te leven.

Tegenwoordig is alles heel lineair, heel schoon en heel doelgericht. Het is net couture. Ik denk dat er tegenwoordig een puurheid in het keukenontwerp zit die toen nog niet bestond. Mensen denken echt na over het doel van een keuken: koken en wat het betekent. Er heeft een grote verschuiving plaatsgevonden in wat de ruimte betekent. Het is een huiskamer waarin we koken.

van Giulio: Sinds ik hier begin jaren zeventig mee begon, zijn er verschillende periodes geweest met sterke stilistische trends. Als je verfijnd was, had je begin jaren '70 een huis in mediterrane stijl. Daarna werden we beïnvloed door Scandinavisch design, vooral begin jaren '80. Later ontstond er een klassieke look. We hadden sterke Engelse, Italiaanse, Franse en Europese landeninvloeden die het overnamen. Daarna gingen we, zoals Chris zei, deze versierde fase in.

Ik beschouw vandaag de dag als de oerknal in termen van het ontwerp van alles. Alles kan goed zijn. Vandaag is er dus geen enkele sterke beweging. Het is een tijd die snel gaat, sneller dan ooit tevoren. Via sociale media wordt alles wat goed is snel onder de aandacht gebracht. Er is dus sprake van een wildgroei aan stijlen, wat in veel opzichten een goede zaak is. Mensen zijn vrijer om hun stijl te personaliseren dan ooit tevoren. En dat is maar goed ook. Het is een vermenging van al deze ideeën.

Anuszkiewicz: Ik heb bepaalde verschuivingen gezien in wat relevant is, maar tegelijkertijd leer ik nog steeds en krijg ik bijna mijn eigen vertrouwen en stem in mijn eigen werk. Maar ik ben het eens met het idee dat vandaag de dag alles relevant kan zijn. Het draait allemaal om de uitvoering. Als het goed gedetailleerd en goed ingericht is, kan elke stijl en elke afwerking werken. Het gaat terug naar de onderliggende ontwerpprincipes van goede proporties en balans. Het zijn beproefde principes die, als je ze in een goed ontwerp implementeert, een lange levensduur hebben. ▪

Exit mobile version