9 redenen waarom uw basilicumbladeren geel worden + eenvoudige oplossingen

 

Basilicum is een heerlijk zoet en kruidig ​​kruid dat in keukens over de hele wereld wordt gebruikt. Als lid van de Lamiaceae- of muntfamilie heeft het een heerlijk aroma en veelzijdige toepassingen in de keuken.

Basilicum is een gemakkelijk kruid om te kweken, maar het is niet immuun voor problemen. Als je pesto probeert te maken en gele basilicumblaadjes ontdekt, zijn wij er om je te helpen!

Er zijn veel redenen waarom basilicum geel begint te worden. Het kan zijn dat de plant vastloopt (naar zaad gaat) vanwege de weersomstandigheden of dat er niet genoeg wordt geoogst.

Uw vergelende planten kunnen een ziekte hebben of lijden aan tekorten aan voedingsstoffen, overbemesting of te veel water geven.

Een onevenwichtig bodemecosysteem kan ook de boosdoener zijn, of de groeiomstandigheden kunnen simpelweg niet genoeg zonlicht of warmte hebben.

Gelukkig zijn deze problemen eenvoudig te vermijden en op te lossen. Het geheim van het kweken van geweldige basilicum is simpelweg opletten.

Uw plant zal u vertellen wanneer hij ongelukkig is en er zijn eenvoudige stappen die u kunt nemen om hem weer optimaal gezond te maken.

Laten we eens kijken waarom uw basilicum vergeelt en een paar eenvoudige manieren noemen om hem weer tot leven te brengen!

1: Je basilicum begint te Bout

 

Basilicum is een eenjarig kruid met veel verschillende soorten, zoals Italiaanse basilicum, Thaise basilicum en Heilige Indiase basilicum.

Ongeacht welk type basilicum je kweekt, bij warm weer wil het meestal ‘schieten’ of snel gaan bloeien.

Deze overgang van vegetatief (bladgroei) naar reproductief (bloem- en zaadgroei) geeft aan dat de plant probeert zijn levenscyclus te voltooien. Zodra de plant energie in de bloemen stopt, kunnen de onderste bladeren geel worden.

Snelle oplossing:

Knijp de basilicumbloemen eenvoudigweg 1-2 keer per week af in de zomer, of zodra ze verschijnen. Ik oogst mijn basilicum het liefst door in de puntjes te knijpen.

Dit moedigt de plant aan om meer te vertakken en uit te struiken, terwijl ook de bloei wordt verhinderd. Je slaat twee vliegen in één klap: oogst en stop tegelijkertijd met wegvluchten!

2: Basilicum besmet met Valse meeldauw

Plantenziekte

Basilicum is vatbaar voor een veel voorkomende plantenziekte die valse meeldauw wordt genoemd. De ziekteverwekker is een schimmelachtig organisme genaamd Peronospora belbahrii dat gedijt in vochtige, vochtige omstandigheden.

Als er niet voldoende luchtstroom tussen uw planten is, kunt u verbrande vergeling op de bladeren opmerken.

Er kan ook een zwartgrijze kleur aan de onderkant van basilicumblaadjes zijn. Deze bladeren zien er stoffig uit en beginnen dan geel te worden en af ​​te sterven.

Snelle oplossing:

Preventie is de sleutel tot valse meeldauw. Kweek basilicum met voldoende ruimte tussen de planten en voldoende luchtcirculatie.

Probeer druppelirrigatie of irrigatie met een soaker-slang te gebruiken, zodat er geen water op de bladoppervlakken terechtkomt. Verwijder indien mogelijk geïnfecteerde planten zo snel mogelijk en isoleer ze.

Als valse meeldauw al begint aan te slaan, is een verdunde neemoliespray de beste organische behandeling. Je kunt ook een zelfgemaakte antischimmelspray maken met 1 eetl.

Zuiveringszout, 1 eetl. Castiliëzeep (zoals Dr. Bronners), 1 eetl. Plantaardige olie en 4 liter water. Meng deze grondig in een spuitfles en breng één keer per dag royaal aan op de geïnfecteerde bladeren.

3: Nutriëntentekort

Nutriëntentekort

Kalium(K)-tekort is een andere veel voorkomende reden voor vergeling van basilicumbladeren. Dit mineraal is essentieel voor de plantengroei en is mogelijk niet aanwezig in uw grond als u geen compost of microbiële inoculanten aan de tuin heeft toegevoegd.

Om een ​​kaliumtekort in basilicum te identificeren, controleer je of de vergeling dichtbij de bladnerven plaatsvindt.

Snelle oplossing:

Kelpmeel, houtas en groenzand zijn uitstekende organische bronnen van kalium. U kunt ook compost op basis van mest of een universele meststof gebruiken.

Zorg ervoor dat u de gebruiksinstructies volgt om overbemesting van uw basilicum te voorkomen.

4: Je bent overbemest

Overbemesting

Te veel kunstmest kan “bladverbranding” of vergeling en bruinverkleuring van uw basilicumbladeren veroorzaken. Als de onderste bladeren verwelken en geel zijn, is er mogelijk sprake van overbemesting.

Mogelijk merkt u ook dat de meststof op het grondoppervlak zit. Dit zijn allemaal slechte tekenen dat u misschien een beetje overboord bent gegaan met uw vruchtbaarheidsfrequentie of dosering.

Snelle oplossing:

Om een ​​overbemeste basilicumplant te redden, verwijdert u de beschadigde bladeren en probeert u zoveel mogelijk van de overbemeste grond weg te scheppen, zonder de wortels van de plant te beschadigen.

Vervangen door verse potgrond. Stop met bemesten en geef de plant continu water om de overtollige vruchtbaarheid weg te spoelen (maar onthoud: te veel kunstmest kan ook schadelijk zijn voor het milieu of nabijgelegen waterwegen).

Het is het beste om synthetische meststoffen (zoals Miracle Gro en andere nitraten) te vermijden, omdat ze “direct beschikbaar” zijn en zeer schadelijk voor planten.

Organische meststoffen zoals compost, wormenmest of verdunde visemulsie komen langzaam vrij en veroorzaken minder snel verbranding van de meststoffen.

5: Jij bent Overwatering Jouw Basilicum

Te veel water geven

Over het algemeen is basilicum een ​​gewas voor warm weer dat niet super dorstig is. Overmatig natte grond kan ervoor zorgen dat basilicumwortels gaan rotten. Dit zal zich bovengronds manifesteren als trieste vergelende bladeren.

Te veel water geven is de meest voorkomende reden voor gele basilicumbladeren, omdat veel mensen basilicum in potten in hun keuken bewaren.

Als uw pot geen drainagegaten heeft, of als de grond erg compact is in de pot, kan er zich water ophopen in de wortelzone. Het kan ook zijn dat je gewoon te vaak water geeft.

Snelle oplossing:

Controleer of er voldoende drainage is in de pot en/of potgrond waarin je de basilicum plant. Stop een paar dagen met water geven, zodat de grond een beetje kan uitdrogen. Controleer voordat u weer water geeft altijd de bodemvochtigheid met uw vinger.

Het mag nooit drassig of kurkdroog zijn, maar eerder een gelukkig medium voor het vochtniveau. Geef de basilicumplant geen water tenzij de grond begint uit te drogen.

6: De grond rond uw basilicumplanten heeft onvoldoende beluchting

Bodemverdichting

Zoals hierboven vermeld, kan bodemverdichting waterproblemen veroorzaken, maar het kan ook anaërobe (zonder zuurstof) omstandigheden creëren.

Dit is een omgeving waarin ziekteverwekkers en ziekten gedijen. Het kan ook leiden tot plantenstress, rottende wortels en jawel: gele bladeren!

Verdichte grond is verstikkend voor elke plant. Basilicum geeft vooral de voorkeur aan een luchtige, zuurstofrijke wortelzone.

Snelle oplossing:

Als je in een pot kweekt, is het eenvoudig om de basilicum in een luchtigere grond te verplanten. Zoek naar mengsels met veel veenmos, compost en perliet. Soms leg ik wat kleine stenen en kiezelstenen op de bodem van de pot om ook de drainage te vergemakkelijken.

Als je in de volle grond of in verhoogde tuinbedden kweekt, kost het iets meer moeite om de bodemverdichting op te lossen en moet je dit doen voordat je opnieuw gaat planten.

Voor bodems met veel klei is het toevoegen van compost de beste keuze. Misschien wilt u ook investeren in een loofvork om de grond op een dieper niveau los te maken.

Door elk seizoen te mulchen en compost toe te voegen, wordt het organische materiaal opgebouwd en wordt de beluchting in de loop van de tijd vergroot.

7: Onevenwichtig bodemecosysteem

Vergelende basilicumbladeren kunnen een teken zijn van een onevenwichtige bodemecologie. De meeste tuiniers realiseren zich niet dat aarde zowel het spijsverteringsstelsel als het immuunsysteem van onze planten is.

Er zijn miljarden nuttige microben (zoals bacteriën, schimmels en protozoa) in de bodem die fungeren als een verdedigingsleger tegen ongedierte of ziekteverwekkers.

Ze versterken de immuniteit van planten tegen deze bedreigingen en maken plantaardig voedsel beschikbaar voor onze gewassen.

Wanneer deze microben uit de problemen raken, wordt het heilzame leger verzwakt en kunnen er meer ‘slechterik’-microben binnenkomen.

Hierbij kan gedacht worden aan de hierboven genoemde valse meeldauwziekteverwekker, of een wortelrotziekteverwekker, of welk ongedierte dan ook.

Net als een bovengronds ecosysteem heeft de bodem gezonde concurrentie nodig om alles onder controle te houden.

Als uw grond zwaar verdicht is, behandeld is met chemische herbiciden of pesticiden, of een tekort aan organisch materiaal heeft, kan het bodemecosysteem uit balans zijn en uw basilicumplanten beschadigen.

Snelle oplossing:

Organisch materiaal in de vorm van groentecompost, gecomposteerde mest, compostthee, kelpmeel, bladmulch of wormenmest is de best mogelijke remedie tegen vergelende basilicum.

De resultaten zullen niet onmiddellijk zichtbaar zijn, maar de investering zal zich binnen ongeveer een maand terugverdienen, omdat nuttige bodemmicroben naar uw bodem terugkeren.

Er zijn ook microbiële bodeminoculanten en compostthee verkrijgbaar bij biologische tuinwinkels om het bodemmicrobioom sneller te stimuleren, wat resulteert in gelukkiger, gezondere planten.

8: Er is Niet genoeg zonlicht dichtbij

Niet genoeg zonlicht

Basilicum is absoluut een plant voor de volle zon. Hij gedijt goed in gebieden met warme, zonnige zomers en houdt niet echt van schaduw. Het vereist doorgaans 6 tot 8 uur volledig zonlicht per dag.

Als uw basilicumplant in de schaduw van tomaten of hoge bomen staat, kan deze geel worden. Je kunt het beste overplanten naar een zonniger gebied of (indien mogelijk) de planten die schaduw geven, snoeien.

Snelle oplossing:

Plant basilicumzaailingen alleen in de zonnigste delen van de tuin. Als je binnen kweekt, plaats dan potten bij ramen op het zuiden of gebruik aanvullende kweekverlichting.

9: Koelere temperaturen

Basilicum houdt van zomerse warmte en produceert het hele seizoen trouw. Hij zal vergelen of er ongelukkig uitzien naarmate de herfst nadert, en sterft bij de eerste nachtvorst.

Wanneer de koele temperaturen beginnen toe te slaan, merkt u mogelijk dat uw basilicum vergeelt, de groei vertraagt ​​of afsterft.

Snelle oplossing:

Wacht in het voorjaar altijd tot de temperatuur betrouwbaar boven de 50 of 60 graden Fahrenheit ligt voordat u basilicum buiten plant.

Gebruik in het latere seizoen rijbedekking zoals Agribon om extra warmte en bescherming aan uw basilicum toe te voegen als de zomer voorbij is.

Je kunt basilicum ook in een kas planten of naar binnen verhuizen naar een warm raam op het zuiden.

Veelgestelde vragen over vergelende basilicum

Kun je gele basilicumblaadjes eten?

Ja, vergelende basilicumblaadjes zijn nog steeds veilig om te eten, maar ze hebben misschien niet zo’n geweldige smaak.

Wat zijn de zwartachtige vlekken op mijn basilicumplant?

Kun je gele basilicumblaadjes eten?  Ja, vergelende basilicumblaadjes zijn nog steeds veilig om te eten, maar ze hebben misschien niet zo’n geweldige smaak.  Wat zijn de zwartachtige vlekken op mijn basilicumplant?  Zwart wordende delen van basilicumbladeren kunnen worden veroorzaakt door een schimmelziekte, valse meeldauw, bacterievuur of ongedierte.  De beste manier van handelen is het verwijderen van geïnfecteerde bladeren en het gebruik van de hierboven beschreven antischimmel-organische sprays.  Waarom ziet mijn basilicum er verwelkt uit, zelfs als er water in zit?  Overmatig verwelken is eigenlijk een teken dat u mogelijk te veel water geeft.  Hierdoor ontstaan ​​anaerobe omstandigheden (zonder zuurstof) die de wortels van de plant verstikken.  Steek uw vinger in de grond en als deze drassig aanvoelt, geef dan minder water totdat deze uitdroogt.  Voordat u opnieuw water geeft, moet u minimaal 10-15 cm diep in de grond controleren om er zeker van te zijn dat het water volledig doorstroomt.  Als je in een pot kweekt, zorg er dan voor dat deze voldoende drainagegaten heeft en dat de potgrond luchtig en voldoende textuur heeft om verdichting te voorkomen.

Zwart wordende delen van basilicumbladeren kan worden veroorzaakt door een schimmelziekte, valse meeldauw, bacterievuur of plaagschade. De beste manier van handelen is het verwijderen van geïnfecteerde bladeren en het gebruik van de hierboven beschreven antischimmel-organische sprays.

Waarom ziet mijn basilicum er verwelkt uit, zelfs als er water in zit?

Overmatig verwelken is eigenlijk een teken dat u mogelijk te veel water geeft. Hierdoor ontstaan ​​anaerobe omstandigheden (zonder zuurstof) die de wortels van de plant verstikken.

Steek uw vinger in de grond en als deze drassig aanvoelt, geef dan minder water totdat deze uitdroogt.

Voordat u opnieuw water geeft, moet u minimaal 10-15 cm diep in de grond controleren om er zeker van te zijn dat het water volledig doorstroomt. Als je in een pot kweekt, zorg er dan voor dat deze voldoende drainagegaten heeft en dat de potgrond luchtig en voldoende textuur heeft om verdichting te voorkomen.

 

 

Leave a Comment