Site icon Smith's Stylish Sanctuary

5 plantendodende fouten die u moet vermijden bij het kweken van zaailingen en het verplanten ervan in uw tuin

Ja! Het plantseizoen is in volle gang en u heeft veel zaailingen om in uw tuin te transplanteren? Geweldig nieuws, maar… Als je niet oppast, kun je misschien maar een paar, soms zwakke en teleurstellende groenten overhouden. Onervaren en amateurtuinders kunnen met lege borden eindigen, tenzij ze een aantal veel voorkomende fouten corrigeren bij het verplanten van uw tomaten, prei of paprika's… En deze kunnen dodelijk zijn – niet voor u, maar voor hen…

Laten we door de 5 meest voorkomende en gevaarlijke fouten de meeste amateurtuinders maken bij het verplanten van zaailingen in hun tuin, dus in tegenstelling tot hen zul je een overvloedig seizoen van gezonde en genereuze gewassen hebben. Daar gaan we!

Fout nr. 1 – Langbenige zaailingen

Het planten van een langbenige zaailing, met lange en slanke stengels, kan een doodvonnis zijn voor je kleine groene vriend, en het geeft hem in ieder geval niet de beste start in het leven in je tuin! Als de plant zich weet te herstellen, heb je nog steeds een zwakke en onderproductieve volwassen plant, dus de vraag is…

Wat is een langbenige zaailing?

Een langbenige zaailing is een kleine plant die te lang en spichtig is, in plaats van uitgebalanceerd, goed gevormd en robuust. De bladeren staan ​​veel te ver op de stengel en de stengel zelf is te dun en buigt vaak. Technisch heet dit “etiolatie”, het komt ook heel vaak voor, maar waardoor wordt het veroorzaakt?

Wat veroorzaakt langbenige zaailingen?

Langbenige zaailingen hebben twee hoofdoorzaken:

  • Gebrek aan licht, dus de zaailing groeit heel snel en probeert hem zo snel mogelijk te bereiken, maar hij verliest aan kracht. Het is alsof hij “zijn nek strekt”. Dit is de meest voorkomende oorzaak van allemaal.
  • Te veel hitte, waardoor de zaailingen zich ongemakkelijk voelen, waardoor ze snel groeien en op zoek gaan naar frissere lucht.

Maar nu weet je…

Hoe kun je langbenige zaailingen vermijden?

Allereerst: als je ze koopt, doe dat dan niet! En als je er al een paar hebt gekocht, probeer ze dan sterker te maken met deze methoden. Als je ze in plaats daarvan uit zaad kweekt, begin dan meteen met het toepassen van deze tips!

5 plantendodende fouten die u moet vermijden bij het kweken van zaailingen en het verplanten ervan in uw tuin
  • Geef je zaailingen voldoende licht. Zodra je merkt dat ze te lang en slungelig worden, corrigeer je de belichting.
  • Je kan ook gebruiken kweek lampen en andere verlichtingssystemen, in welk geval zorg ervoor dat de bron niet te ver van je zaailingen verwijderd ismaar niet te dichtbij om ze te verbranden. LED's zijn cool en je kunt ze op ongeveer 30 cm afstand van de hoofden van je babyplanten plaatsen. Controleer bij hete bronnen (lampen etc.) of de hitte deze niet bereikt.
  • Geef je zaailingen ongeveer 16 uur licht per dag.
  • Gebruik een zachte ventilator om je zaailingen te verfrissen met een briesje (geen wind!), zodat ze koel aanvoelen en nooit heet. Dit traint ze ook voor wanneer u ze in uw tuin verplant.
  • Natuurlijk, controleer de temperatuur van de kamer voortdurend, zorg ervoor dat het geschikt is voor de zaailingvariëteiten die je daar kweekt en…
  • Over het geheel genomen de de gemiddelde kiemtemperatuur ligt tussen 20° en 29°C (68° en 84°F). Maar elke variëteit heeft zijn eigen variëteit, dus bekijk hem hier:
Groente Kieming
Temperatuurbereik
Optimaal
Kiemtemperatuur
Bonen 65°F – 85°F 80°F
Bieten 50°F – 85°F 85°F
Broccoli 50°F – 85°F 75°F
spruitjes 50°F – 85°F 75°F
Kool 50°F – 85°F 75°F
Wortels 50°F – 85°F 75°F
Bloemkolen 45°F – 85°F 80°F
Halsbanden 45°F – 85°F 75°F
Maïs 50°F – 90°F 85°F
Komkommers 60°F – 90°F 85°F
Aubergine 60°F – 95°F 85°F
Boerenkool 45°F – 85°F 65°F
Koolraap 45°F – 85°F 80°F
Prei 45°F – 95°F 75°F
Sla 40°F – 85°F 75°F
Oké 60°F – 90°F 85°F
Ui 45°F – 90°F 75°F
Pastinaak 50°F – 85°F 70°F
Erwt 40°F – 85°F 75°F
Veld erwten 65°F – 95°F 85°F
Paprika's 65°F – 95°F 85°F
Pinda 65°F – 85°F 80°F
Pompoen 70°F – 95°F 85°F
Radijs 55°F – 85°F 65°F
Spinazie 40°F – 75°F 65°F
Zomer squash 60°F – 95°F 85°F
snijbiet 40°F – 95°F 80°F
Tomaat 60°F – 95°F 85°F
Raap 45°F – 85°F 65°F
Watermeloen 65°F – 95°F 90°F
  • Maar let op, het gemiddelde De ideale temperatuur voor zaailingen is 10°F lager dan die van ontkieming!
  • Dus, zodra de zaden ontkiemd zijn, zet je de verwarming lager!

Fout nr. 2 – Zaailingen te vroeg verplanten

We willen allemaal onze zaailingen zo vroeg mogelijk transplanteren, zodat we een langer oogstseizoen kunnen krijgen, maar het is riskant en kan contraproductief zijn. Als het nog steeds te koud is, kun je ze allemaal kwijtraken!

Om te voorkomen dat je zaailingen een vliegende start maken, moet je ervoor zorgen dat je elke groentevariëteit plant wanneer het veilig is, en als algemene regel: het is het beste om voor de zekerheid een paar weken te wachten. Zelfs als de temperaturen goede niveaus hebben bereikt voor uw sla in plaats van voor aubergine of boerenkool, kan er nog steeds een enkele vorst of koude dag voorkomen, vooral in koelere klimaatzones.

Je kunt een plantkalender, maar je moet er zeker van zijn dat dit zo is specifiek voor uw USDA-hardheidszone. Maar er zijn ook andere manieren om ervoor te zorgen…

Maar er is nog een ander hulpmiddel dat u kunt gebruiken, en dat heet “fenologie”… Kijk welke planten bloeien en je weet welke zaailingen veilig kunnen worden getransplanteerd! Ze weten of het mooi weer is.

Als seringen bijvoorbeeld in volle bloei staan, kun je pompoen planten, terwijl tomaten veilig kunnen worden geplant als het lelietje-van-dalen bloeit.

Als je meer wilt weten en een completere lijst wilt hebben, Bekijk hier ons artikel over fenologie!

Fout nr. 3 – Je zaailingen te veel water geven

Te veel water geven is een van de meest voorkomende fouten die onervaren tuinders maken, ook als het om zaailingen gaat. Vergeeflijk omdat het te veel liefde is, maar je loopt het risico hun wortels te verstikken!

Ja omdat plantenwortels hebben ook zuurstof nodig, en, als de de grond zit vol met water, ze kunnen het niet krijgen.

Wanneer u ze water geeft (voor of na het verplanten), kunnen de de grond moet vochtig zijn, maar niet drassig. Je wilt niet dat het op “modder” lijkt. Geef als oefening wat grond water totdat het vochtig wordt en knijp erin. Je zou er maar een paar druppels uit moeten halen. Als dat zo is, zit er nog steeds lucht in. Maar als er veel en gemakkelijk water uit valt, is het helemaal niet goed.

Wat is de beste manier om zaailingen water te geven?

Oké, hoe kun je je zaailingen water geven, zodat ze net genoeg water hebben?

  • Allereerst, wacht tot de zaailingpotten licht zijn wanneer je ze optilt en dat de bovenste 2,5 cm is droog.
  • Volgende, giet wat water in de bakjes.
  • Na dit, geef de zaailingen water van bovenaf.
  • Dan wacht 2 tot 3 uur.
  • Eindelijk maak de laden leeg.

Fout nr. 4 – Zaailingen op het verkeerde tijdstip verplanten

Ik begrijp de verleiding om je zaailingen 's morgens te planten, maar het is echt de verkeerde stropdas van de dag! Als je dat doet, zullen ze last hebben van de hitte van de middag, zal het water verdampen en zullen ze een grotere transplantatieschok krijgen!

In plaats van, verplant uw zaailingen 's avonds, wanneer de temperaturen koeler zijn en het water niet zoveel verdampt. Bovendien 'rusten' ze 's nachts, hun stofwisseling is langzamer, waardoor ze meer tijd hebben om te acclimatiseren aan hun nieuwe 'thuis'.

De enige uitzondering is als het een koel, bewolkt en – nog beter – druilerige dag. In dit geval is elke gelijkspel goed.

Fout nr. 5 – Je zaailingen niet hard maken voordat je ze verplant

Je zaailingen zijn opgegroeid in een beschutte en comfortabele omgeving, met constante temperaturen, vochtigheid, licht en geen harde wind. Als je ze naar buiten zet, zijn ze niet klaar voor deze weersomstandigheden en schrikken ze.

Dit geldt vooral in koudere klimaatgebieden. Dus als je dit wilt vermijden transplantatieschok, je moet verhard uw zaailingen vooraf.

Verplaats ze dus beetje bij beetje naar buiten.

Zet ze eerst 's middags een uur of twee buiten in de halfschaduw en beschutte plaats. Dan nog een beetje langer, en nog een keer, totdat je je veilig voelt en ze voldoende uitgehard zijn om in je moestuin te leven zonder zelfs 's nachts 'binnen te komen'.

Dit proces kan enige tijd duren en je bewaart zaailingen in totaal maar een paar weken. Begin dus vroeg, met zeer korte perioden, zodat ze klaar en sterk zullen zijn als de dag aanbreekt om ze te transplanteren.

Behandel uw zaailingen goed en uw moestuin zal u een lang en overvloedig seizoen van gezonde gewassen bezorgen

Het verplanten van zaailingen is een delicaat moment in hun leven, omdat het een schok voor hen is. Vermijd deze vijf fouten en u geeft hen en uw moestuin de best mogelijke start. En nog een laatste tip… Nadat ze naar hun nieuwe huis zijn verhuisd, controleer dan of ze stevig worden in plaats van spichtig en bescherm ze tegen ongedierte, slakken en naaktslakken, vooral als ze zachte bladeren hebben, en, als je een paar ideeën wilt over hoe, we hebben een artikel om u op weg te helpen…

Amber Noyes is geboren en getogen in een buitenwijk van Californië, San Mateo. Ze heeft een masterdiploma in tuinbouw behaald aan de Universiteit van Californië en een BS in biologie aan de Universiteit van San Francisco. Met ervaring op een biologische boerderij, onderzoek naar waterbehoud, boerenmarkten en plantenkwekerijen, begrijpt ze wat planten doet gedijen en hoe we het verband tussen microklimaat en plantgezondheid beter kunnen begrijpen. Als ze niet op het land is, houdt Amber ervan mensen te informeren over nieuwe ideeën/dingen die te maken hebben met tuinieren, vooral biologisch tuinieren, kamerplanten en het kweken van planten in een kleine ruimte.

Exit mobile version