Site icon Smith's Stylish Sanctuary

4 eenvoudige tips voor het kweken van ENORME Uienbollen!

Uien zijn een populaire plant in de meeste tuinen. Ze kunnen worden gestart vanuit zaad- of uiensets. Je kunt ze diep planten om lente-uitjes of “lente-uitjes” te maken voor de vroege oogst, of ze ondieper planten, zodat ze kunnen uitgroeien tot dikke bollen die je het hele jaar door kunt gebruiken.

Hoe eenvoudig ze ook lijken, sommige technieken zullen het verschil maken als het gaat om het genieten van een grote uienoogst.

Als dit de eerste keer is dat u uien kweekt, of als u niet tevreden bent met uw eerdere oogsten, moet u deze tips proberen om u dit jaar een overvloedige uienoogst te bezorgen.

Tip 1: Gezelschapsplanten met nachtschade

Uien doen het heel goed als metgezellen in hetzelfde tuinbed worden geplant met nachtschadeplanten zoals tomaten en paprika's. Daar zijn verschillende redenen voor, te beginnen met de manier waarop de twee soorten planten hun wortelbasis ontwikkelen.

Uien hebben meestal ondiepe wortels die voedingsstoffen uit de bovenste lagen van de grond halen. Terwijl tomaten, paprika's en andere nachtschades de neiging hebben diepe wortelsystemen te creëren. Dit zorgt ervoor dat de twee planten niet rechtstreeks met elkaar concurreren, zelfs als je een rij uien plant binnen een straal van 30 cm van een rij paprika's.

Ze delen allebei dezelfde bemestingsbehoeften in dezelfde tijd van het jaar. Al vroeg profiteren uien van stikstof om hun groene grasachtige toppen te helpen ontwikkelen. Paprika's en uien profiteren ook van stikstof in de vroege ontwikkelingsstadia om het soort dik blad te laten groeien dat ze nodig hebben om te voorkomen dat hun vruchten zonnebrand oplopen.

Het gebladerte van nachtschadeplanten helpt ook de grond schaduw te geven, om te voorkomen dat deze uitdroogt. Dit helpt niet alleen uien om het vocht op te nemen dat ze nodig hebben, maar het helpt ook om de grond zacht te houden, zodat uienbollen zich maximaal kunnen ontwikkelen.

Als bonus helpt de geur van uien ook veelvoorkomend nachtschade-ongedierte af te schrikken. Waardoor de twee plantensoorten samen kunnen groeien als gelukkige metgezellen.

Pro-tip

Als je plantuien diep gaat planten voor de oogst, zorg er dan voor dat je de grond water geeft voordat je gaat oogsten. Dit verkleint de kans op wortelbeschadiging van de tomaten en paprika's als je de diepgeplante bosui uit de grond trekt.

Tip 2: Verander uw bemestingsstrategie met het seizoen

Verander uw bemestingsstrategie met het seizoen

De bemestingsbehoefte van uien verandert naarmate het seizoen vordert. Vooral als je uien uit zaad kweekt, in plaats van uit sets.

Dit proces begint vroeg in het voorjaar, wanneer u uw plantbedden voorbereidt. Uien groeien het beste in grond met een pH tussen 6,0 en 7,0 in losse grond met een hoog gehalte aan organisch materiaal. Dan kunt u de grond aanvullen met een fosforrijke meststof, wat een goede wortelontwikkeling bevordert.

Als u een gezelschapsplant bent met nachtschade, zal extra bodemfosfor ook de bloei en vruchtzetting bevorderen.

Nadat u uw uienzaailingen of -sets hebt geplant, wilt u de rijen aankleden met extra fosforrijke meststoffen (zoals superfosfaat en kaliumsulfaat). Doe dit in juli nog een keer met voedsel dat goed is voor de bollenteelt, zonder stikstof, zodat je grote bollen krijgt in plaats van te veel blad.

Pro-tip

Als u uien uit zaden kweekt en zaailingen in het bed verplant, kunt u ook een beetje biologisch beschikbare stikstof aan het plantbed toevoegen. Dit geeft de uienzaailingen de kleine stikstofboost die ze nodig hebben om snel sterke, groene toppen te ontwikkelen.

U wilt geen stikstofmeststof met vertraagde afgifte gebruiken, omdat te veel stikstof in de piek van het groeiseizoen de uien ertoe aanzet hun energie in topgroei te steken als u wilt dat ze grote bollen ontwikkelen.

Tip 3: Volg het beste bewateringsschema

Uien water geven tijdens de eerste twee tot drie maanden is van cruciaal belang. Als u binnen deze periode de juiste watergift verwaarloost, kan dit resulteren in ondermaatse bollen en een verminderde smaak.

Details van het bewateringsschema:

  • Zorg in de eerste maand voor wekelijkse watergift, gevolgd door onmiddellijk losmaken van de grond en het aanbrengen van fijne mulch. Grote mulchstukken kunnen ongedierte herbergen en de groei van schimmels bevorderen, terwijl fijne mulch voorkomt dat de bovengrond uitdroogt en efficiënt ontleedt met vocht. Probeer tijdens deze fase de grond tot een diepte van 10 cm te bevochtigen.
  • Tegen juni, als de bollen zich beginnen te ontwikkelen, verlaag je de waterfrequentie tot eens in de tien dagen, waarbij je ervoor zorgt dat het vocht een diepte van 20-25 cm bereikt. Gebruik een zachte waterstraal om te voorkomen dat water zich ophoopt.
  • Pas in juli de watergift aan naar eens in de 8-10 dagen, op basis van de noodzaak om te voorkomen dat de wortelzone uitdroogt.
  • Houd vanaf half juli alleen het noodzakelijke vocht in de grond vast, ga over op “droog water geven” door de grond los te maken en te mulchen, en onkruid te verwijderen.
  • Stop 2-3 weken vóór de oogst met water geven en maak voorzichtig de grond rondom de bolschouders schoon. Dit helpt bij de rijping van de bol, met name de basissteel, die gevoelig is voor schimmel- en bacteriebederf als hij nog niet volgroeid is.

Tip 4: Gebruik druppelirrigatie

Uien hebben vochtige grond nodig om te profiteren van de biologisch beschikbare voedingsstoffen, terwijl ze er ook voor zorgen dat de grond zacht genoeg is zodat de bollen kunnen uitgroeien tot hun grootste groeipotentieel.

Water geven met een druppelirrigatiesysteem vermindert ook het risico op schimmelziekten op de nabijgelegen nachtschadeplanten. Dingen zoals vroege plaag op tomaten en paprika's, bevorderd door nat gebladerte van sprinklers, kunnen worden overgebracht naar de uientoppen, waardoor deze worden gedood, wat de groei van de bollen belemmert.

Druppelirrigatiesystemen helpen dus beide soorten planten tegelijkertijd en zijn een betere optie dan sprinklerirrigatie of sproeien met een slang.

Veel Gestelde Vragen

Is het beter om uienzaden of plantuien te planten?

Uienzaden zijn kosteneffectiever dan plantuien, maar u moet er enkele weken, zo niet maanden eerder mee beginnen. Ze zijn alleen echt een goede optie als je de ruimte en tijd hebt, omdat het de meer arbeids- en hulpbronnenintensieve methoden zijn.

Plantuien kosten slechts iets meer en zijn zeer eenvoudig te planten. Ze hebben ook de neiging robuuster te zijn in tijden waarin een vreemde koudegolf in de lente toeslaat. Waardoor ze de betere optie zijn voor zones 6 en kouder.

Conclusie

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u jaar na jaar genieten van de beste uienoogst. Dit begint met het voorbereiden van de grond in het plantbed.

Het aanvullen met biologisch beschikbare stikstof geeft een impuls aan uien die vanuit zaad zijn gestart. Milde fosformeststof langs de rijen bevordert vervolgens de bolgroei gedurende het groeiseizoen.

Het begeleiden van uien naast nachtschade zoals uien en paprika's helpt beide planten. Het gebladerte van de nachtschade zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt, terwijl de geur van de uien veelvoorkomend nachtschade-ongedierte afschrikt.

Omdat de twee planten op verschillende diepten wortelbases ontwikkelen, concurreren ze niet om beschikbare bodemvoedingsstoffen. Een druppelirrigatiesysteem is de beste manier om uien water te geven.

Het zorgt er niet alleen voor dat de grond niet uitdroogt, maar de zachte grond zorgt er ook voor dat uienbollen gemakkelijk in de grond kunnen uitzetten. Het vermindert ook het risico op veel schimmelziekten die de uientoppen en het gebladerte van de nabijgelegen nachtschades kunnen aantasten.

Amber Noyes is geboren en getogen in een buitenwijk van Californië, San Mateo. Ze heeft een masterdiploma in tuinbouw behaald aan de Universiteit van Californië en een BS in biologie aan de Universiteit van San Francisco. Met ervaring op een biologische boerderij, onderzoek naar waterbehoud, boerenmarkten en plantenkwekerijen, begrijpt ze wat planten doet gedijen en hoe we het verband tussen microklimaat en plantgezondheid beter kunnen begrijpen. Als ze niet op het land is, houdt Amber ervan mensen te informeren over nieuwe ideeën/dingen die te maken hebben met tuinieren, vooral biologisch tuinieren, kamerplanten en het kweken van planten in een kleine ruimte.

Exit mobile version